Kretas historia

Enligt mytologin var det på Kreta som Zeus växte upp. Han dyrkades särskilt här, och kung Minos ansågs vara hans son. Ön figurerar i många myter: det var här Minotauren besegrades av Theseus, och det var här Daedalos och Ikaros arbetade.

Kreta började befolkas redan 6000 år före Kristus av människor som troligen kom från Mindre Asien och Afrika.

Den mest kända perioden är Bronsåldern (2600-1100 fKr) som kallas den Minoiska civilisationen. Under denna tid byggdes palatsen Knossos, Faistos, Zakros och Malia. Vid 1700 f Kr förstördes palatsen av vad man tror en jordbävning, men byggdes upp igen. Ungefär 1450 f Kr förstördes även de nya palatsen, och man är inte helt säker på orsaken. Kanske var det ett stort vulkanutbrott på ön Santorini som var orsak till förödelsen på Kreta. Kanske var det så att mykenerna förstörde den minoiska civilisationen. Mykenerna hade från denna tid total kontroll över Kreta. De återuppbyggde Knossos och några mindre palats.

Vid 1100 f Kr överföll dorerna från Balkan Kreta och tog kontroll över ön, vilket innebar det definitiva slutet för den minoiska civilisationen. Med dorerna kom järnåldern, eftersom de hade med sig verktyg och vapen i järn.

Vid 100-talet f Kr erövrade romarna Grekland och 69 f Kr invaderade de Kreta. Kreta kom att tillhöra den romerska provinsen Cyrenaika, dit även Egypten och andra delar av Nordafrika hörde. Huvudstaden i denna provins blev den kretensiska staden Gortyn. Man kan finna ruinerna av denna stad vid den nutida staden Agii Dheka.

824 efter Krisuts var det dags för nya erövringar. Då var det istället arabiska pirater som erövrade ön. De byggde bland annat en borg vid Heraclium, nuvarande Heraklion.

1204 såldes Kreta för en mindre summa pengar till Venedig. Detta kom att bli en svår tid för Kretensarna. Venetianerna var hårda och krävde ut stora skatter. Befolkningen på Kreta gjorde många försök till uppror. Men det dröjde ända till år 1645 innan Kretensarna kunde bli kvitt sina plågoherrar. Då erövrade nämligen det osmanska riket Kreta.

Under 200 styrde nu turkarna ön och det skulle visa sig att situationen för Kretensarna inte blev bättre med de nya herrarna vid makten. Också turkarna beskattade folket hårt. Dessutom försökte man tvinga Kretensarna att omvända sig till Islam. Kretensarna var dock fast beslutna att förbli kristna.

1898 blev slutligen Kreta självständigt tack vare god hjälp från bland andra Storbritannien. De flesta av Kretensarna ville ha en union med Grekland, och en sådan kom till stånd 30 maj 1913.

Självständighet eller inte, Kreta är verkligen värt ett besök. Nu när det finns lågprisflyg till Kreta finns inga ursäkter kvar att inte besöka denna historiska medelhavsö.