Knossos

Det finns många sägner på Kreta och en berättar att Minos var son till Zeus och den feniciska prinsessan Europa.

Minos var gift med Pasifae. Poseidon sände en tjur som Minus skulle offra, som tecken på att Minos var den rättmätige regenten på tronen för att han var sänd av gudarna. Men den var så vacker att Minos behöll den och istället offrade han en av sina egna tjurar. Detta gjorde Poseidon så rasande att han fick Pasifae att förälska sig i den helige tjuren, och hon födde ett barn med tjuren:Människotjuren Minotauren.

Det är inte säkert om Knossos var ett kungapalats eller ett heligt område för prästerskapet. Vad vi vet är att minoerna regerade stora delar av medelhavet och fynd från minoerna har hittats i Grekland, Egypten Turkiet och Italien. Enligt sägnen var Knossos var den minoiska civilisationens centrum med kung Minos hov och där människotjuren Minotauren hölls i den berömda labyrinten.

Det verkar som om människorna som bebodde Knossos levde i verklig lyx. Kvinnorna som fanns målade i freskerna som täckte väggarna i palatset bar magnifika dräkter med armpuffar och mycket vackra kjolar.
Här fanns också rinnande vatten och vattentoaletter.

Det centrala rummet i palatset Knossos var Tronrummet med en stor väggfast tron.

Man har funnit statyer av en barbröstad kvinna som håller i ormar, vilket anses vara de tidiga kretensarnas gudinna. Tjuren tillbads också. Det hölls ofta spel där unga män och kvinnor hoppade på tjurar.
Många av de figurer man grävt fram i Knossos förvaras numer i museet i Heraklion.